Evidence-based diëtetiek – Principes en werkwijze

Evidence-based dietetiek

Principes en werkwijze

M. Former-Boon, J.J. van Duinen Msc (red.)

(Studie)boek

 1e druk 2008

2e druk 2012
ISBN 9789031394203

Evidence-based diëtetiek besteedt aandacht aan de achtergronden van evidence-based handelen, aan het zoeken en vinden van betrouwbare wetenschappelijke literatuur, het beoordelen van de kwaliteit van de onderzoeksgegevens en hoe wetenschappelijke uitkomsten vertaald kunnen worden naar de dagelijkse praktijk. Stapsgewijs wordt duidelijk gemaakt hoe u artikelen op internet kunt opzoeken en hoe u de artikelen op kwaliteit kunt toetsen.

UITGEBREIDE BESCHRIJVING

Evidence-based medicine is inmiddels binnen de medische wereld een geaccepteerd begrip, maar ook in de verpleegkunde, fysiotherapie, logopedie, psychotherapie en diëtetiek wordt steeds meer op deze manier gewerkt. Cliënten, werkgevers, zorgverzekeraars en overheid stellen eisen aan de werkwijze van de diëtist. Diëtisten moeten meer dan voorheen resultaatgericht kunnen handelen en het handelen moet wetenschappelijk verantwoord zijn, overdraagbaar en transparant voor een ander. Zij moeten zorgvuldig beslissingen nemen die zoveel mogelijk evidence-based zijn en op basis van de eigen kennis en praktijkervaringen gericht op de wensen en behoeften van de cliënt.

Evidence-based diëtetiek besteedt aandacht aan de achtergronden van evidence-based handelen, aan het zoeken en vinden van betrouwbare wetenschappelijke literatuur en het beoordelen van de kwaliteit van de onderzoeksgegevens. En hoe wetenschappelijke uitkomsten vertaald kunnen worden naar de dagelijkse praktijk. Stapsgewijs wordt duidelijk gemaakt hoe u artikelen op internet kunt opzoeken en hoe u de artikelen op kwaliteit kunt toetsen. Aan de hand van casuïstiek en praktijkvoorbeelden wordt duidelijk hoe u de informatie uit artikelen in de praktijk kunt toepassen.

In de 2e druk van dit boek is een nieuw hoofdstuk toegevoegd over hulp bieden bij het invoeren van richtlijnen in de dagelijkse voedingspraktijk.

Met inhoudelijke bijdragen van:
Dhr. prof. dr. R.J. Brummer, hoogleraar Gastro-enterologie en Klinische Voeding en decaan aan de Örebro University en het University Hospital, Zweden.
Mw. J. van Dommelen, diëtist.
Dr. J.M.C. Maessen-Janssen, senior onderzoeker en ZonMw implementatiefellow in het Maastricht Universitair Medisch Centrum.
Mw. H. Oztürk, diëtist en docent aan de opleiding Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam.
Mw. N.M. de Roos, stafmedewerker Onderwijs en Onderzoek afdeling Diëtetiek, Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Dhr. P. Weijs, docent aan de opleiding Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam en onderzoekscoördinator bij de dienst Diëtetiek en Voedingswetenschappen van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

VOOR WIE

Dit boek is een praktische leidraad voor studenten en docenten aan de opleidingen Voeding & Diëtetiek en voedingskundigen/diëtisten in het werkveld, en kan bijdragen aan de voortgaande professionalisering van de diëtetiek.

Bestel hier